Slatina

Prima atestare documentară a aşezării este din 20 ianuarie 1368, când, într-un act oficial, Vladislav I Vlaicu acordă scutire de vamă tuturor negustorilor braşoveni la trecerea peste râul Olt, la Slatina. Actul demonstrează că aici se afla un loc de vamă, lângă care s-a format treptat şi un târg. În iunie 1522, Radu de la Afumaţi i-a învins pe otomani într-o luptă purtată la Slatina, iar intre 1532-1535 Slatina a servit temporar ca cetate de scaun a lui Vlad Vintilă fiind menţionată într-un hrisov. În timpul Revoluţiei de la 1821 Tudor l-a întâlnit la Slatina pe Iancu Jianu, conducătorul haiducilor.

Simbolul Municipiului Slatina

Sunt atatea legende, atatea povesti despre Gradistea, incat pare imposibil ca acest deal sa nu fi devenit, cu timpul, simbolul orasului Slatina. De exemplu, se spune ca la poalele sale, in cladirea care pana nu demult adapostea Muzeul Judetean „Tudor Vladimirescu”, ar fi poposit, in martie 1821, insusi „Domnul Tudor”. O alta poveste spune ca, in centrul platoului din varful Gradistei, s-a pastrat, pana pe vremea lui Alexandru Ipsilanti, un loc de spanzuratoare. Exista si zicale referitoare la magura Gradistei, pe care slatinenii le rostesc cu haz cand unul sau altul se mai supara („Gradistea e mare, sa se dea in vale”) sau spune minciuni („Ai intrecut Gradistea”).
Denumirea de „gradiste” provine din limba slavona si ar insemna „cetatuie”. Iar forma sa regulata, parca zidita de mana de om, in forma de caciula turcaneasca, retezata in varf, vine sa intareasca incarcatura simbolica a locului. Astazi, importanta Gradistei pentru locuitorii orasului de pe Olt, dincolo de legende si povesti, este sporita de faptul ca, fiind „cel mai inalt deal din tot cuprinsul inconjurator” (conform Monografiei Judetului olt din 1944), in varful sau s-a construit Castelul de apa, fara de care n-ar fi posibila viata intr-un oras modern.
Daca dealul ar fi amenajat turistic, prin constructia unui local sau complex turistic, cu drumuri si mijloace de transport specifice pentru acces, cu siguranta importanta Gradistei in constiinta si viata de zi cu zi a locuitorilor Slatinei ar spori. Dar chiar si asa, Gradistea va strajui si va ocroti Slatina si pe locuitorii sai, asa cum a facut-o de-a lungul veacurilor.

Lasă un comentariu